top of page

Коли звернутись до спеціаліста, якщо помітив симптоми депресії?

умовах тривалого стресу буває нелегко справлятись з тими станами, що провокуються щоденними подіями. Ми порівнюємо власне самопочуття з тим, як було раніше, і помічаємо значні відмінності.

А може, у мене депресія?

Це допоможе з’ясувати сімейна лікарка Надія Барзак із Вінниці

Настрою властиво періодично змінюватися та інколи ми можемо сказати, що «впадаємо в депресію», хоча, звісно, немає потреби в лікуванні при кожному такому випадку.

Коли ж потрібно звернутися за думкою спеціаліста: Пригнічений настрій триває більше, ніж 2 тижні. Сум, порожнеча, підвищена дратівливість і відчуття, що так буде завжди. Ті речі й діяльність, що раніше приносили задоволення і розраду, більше не викликають радості. Усе здається однотипним, а майбутнє – безперспективним. Почуття провини та самоприниження. Думки про те, що все робиш неправильно і, загалом, нездара. А можуть навідувати думки, що «мабуть, було б легше, якби зі мною просто трапився якийсь нещасний випадок і це все закінчилось».

Також депресія проявляється у тілі: Постійне відчуття втоми, знижена активність (важко змусити себе зрушити з місця). Важкість у зосередженні уваги та в запам’ятовуванні. Порушення сну (важко заснути, неспокійний сон або пробудження близько 5 ранку, а далі – ніяк вже не заснути). Зміна апетиту і маси тіла (втрата апетиту або, навпаки, «заїдання стресу»).

Якщо ви помітили деякі із цих проявів у себе, краще звернутися до фахівця, наприклад, свого сімейного лікаря, щоб з його допомогою, визначити, з чим ці прояви можуть бути пов’язані.

Як лікар визначатиме, чи є у мене депресія Лікар запитуватиме про прояви, які турбують, проведе обстеження на прийомі, може запропонувати заповнити опитувальники, щоб більш детально дослідити стан здоров’я, а також може запропонувати виконати певні аналізи та дослідження, щоб виключити інші причини симптомів.

Знайдіть час на турботу про себе і зверніться до лікаря, якому довіряєте


36 переглядів0 коментарів

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page